torstai 27. joulukuuta 2012

10 vinkkiä osakkeilla ansaitsemiseen

(kuvan lähde: http://www.piksu.net/blog/56)

Osakesijoittajaksi voi ryhtyä kuka tahansa. Muutama pelisääntö on kuitenkin hyvä olla hanskassa, ennen kuin osakekaupoille lähtee.
Useampikin sijoitusopas neuvoo säästämään aluksi 50 tai 100 euroa kuussa. Sen voi esimerkiksi säästää suoraan johonkin rahastoon. Toinen vaihtoehto on, että kun koossa on ensimmäinen tonni, voi suunnata ensimmäisille osakeostoksille. Osakesijoittaminen koetaan - ehkä suotta - rikkaiden puuhasteluksi, mutta kun sijoitusten sijaan ajattelee ja puhuu osakesäästämisestä, ostoksiin pystyy kenties suhtautumaan arkisemmin.
Pörssisäätiö on laatinut Osakesäästäjän huoneentaulun, jonka 10 vinkkiä auttavat osakesäästämisen alkuun. Näiden lisäksi kannattaa aloittaa lukemalla muutama osakesäästämistä koskeva kirja. Muutaman kympin panostus alan kirjallisuuteen voi auttaa isojenkin virheiden välttämistä.
Tee säästämissuunnitelma
Näin Pörssisäätiö neuvoo:
1. Toimi pitkällä tähtäyksellä.
Tee aivan aluksi oma pitkän tähtäyksen suunnitelmasi, jotta et ole kaikkien kohu-uutisten tai todellisten  kurssilaskujen heiluteltavana. Pitkäaikainen osakesäästäjä voi nukkua yönsä rauhassa myös kurssilaskujen aikaan.
Lyhyellä tähtäyksellä kurssiriski on suurempi kuin pitkällä aikavälillä, koska markkinoiden kaikkia muutoksia on mahdoton etukäteen ennustaa.
2. Sijoita osakkeisiin ”kärsivällistä” rahaa.
Kärsivällistä on sellainen raha, jota ei ole korvamerkitty johonkin käyttöön lähitulevaisuudessa eli muutaman vuoden kuluessa.
Osta osakkeita pitkän tähtäyksen säästökohteeksi. Jos kuitenkin muutat mieltäsi ja toteat, että sijoituskohteesi, yhtiö, ei ole enää hyvä kohde, kannattaa myydä.
3. Otat huomioon koko varallisuutesi.
Osakesijoitus on vain yksi osa varallisuutta. Kaikkia munia ei ole hyvä panna samaan koriin. Varaudu siihen, että jos jokin sijoitus aiheuttaa tappiota, koko taloutesi ei kärsi.
4. Ota vain sopivasti riskiä.
Perusasia riskinotossa on oma riskinsietokyky. Oletko luonteeltasi riskejä sietävää vai karttavaa tyyppiä? Sellaisia  rahoja,  joista ei ole varaa menettää penniäkään, ei pidä sijoittaa osakkeisiin.
Ottamalla hallittuja riskejä voi parantaa sijoituksensa tuottoa. Suurten riskien kohteisiin on viisasta sijoittaa korkeintaan sen verran kuin voi menettää.
Riski sisältää sekä uhan että mahdollisuuden. Uhka on sitä, että sijoituksesta voi menettää osan tai pahimmillaan kaiken. Mahdollisuus taas merkitsee, että parhaimmillaan sijoituksen voi moninkertaistaa.
Velaksi ei aloittelijan kannata sijoittaa.
5. Sijoita niin, että saat rahat tarvitessasi nopeasti käteiseksi.
Osakkeista voi saada nopeasti käteistä, mutta aina ei ole kannattavaa myydä. Jos tiedät, että voit tarvita säästösi nopeasti muuhun käyttöön, varaudu siihen pitämällä rahaa esimerkiksi tilillä.
6. Sijoita säännöllisesti. Tällöin ajoituksen merkitys vähenee.
Kun ostat eri aikoina ja eri hintaan osakkeita tai rahasto-osuuksia, vältät riskin, että sijoitat vain silloin, kun osakkeet ovat kalliita.
Päättäminen voi olla vaikeaa, kun jäät odottamaan korkeampaa myyntihintaa tai alempaa ostohintaa.
7. Sijoita 5-10 yhtiöön, jotka ovat eri toimialoilta. Eli hajauta osakesalkku.
Yhteen osakkeeseen sijoittaminen on arpapeliä.
8. Sijoita taloudellisesti: tarkista kulujen osuus.
Osakkeiden ostoista ja myynneistä sekä arvo-osuustilin pidosta peritään palkkiot, jotka vievät kovin pienten sijoitusten tuotosta useamman prosenttiyksikön.Yhteen osakkeeseen tai osakesarjaan kannattaisi sijoittaa vähintään 500 euroa, jotta kulujen osuus jäisi kohtuulliseksi.
9. Sijoita osakerahastoon.
Etenkin, jos sinulla ei ole aikaa tai taitoa seurata itse sijoituskohteita ja markkinoiden tapahtumia.
Sijoitusrahastot sopivat myös pienehköihin sijoituksiin. Rahasto-osuuden omistaja pääsee osalliseksi jo valmiiksi hajautetusta osakesalkusta, jota ammattilainen hoitaa.
10. Seuraa markkinoita.
Markkinoiden seuraaminen on hyödyllistä ja mielenkiintoista. On hyvä oppia tuntemaan osakemarkkinoiden ja koko kansantalouden keskinäiset riippuvuudet.
Uusien sijoitusmahdollisuuksien ja myös myyntiajankohtien huomaamiseksi kannattaa seurata, mitä markkinoilla tapahtuu.
Vältä vaaranpaikat
Suomalaisten suosikkiosakkeet ovat Nokia ja Talvivaara. Yhtiöiden vaikeudet - vaikkakin erityyppiset - ovat laskeneet rajusti niiden hintaa huippunoteerauksista. Suomalaisten kotitalouksien usko näihin yhtiöihin ei kuitenkaan osoita horjumisen merkkejä.
Talvivaaran tai Nokian osakkeilla pelaaminen voi kuitenkin olla uhkapeliä, sillä osakkeiden halventuminen ei tarkoita sitä, että ne olisivat halpoja. Yllättävän moni yksityissijoittaja kokee, että Talvivaaran ja Nokian roimasti halventuneet osakkeet ovat tarjouksessa. Osakkeen alhainen yksikköhinta houkuttelee perinteisesti sijoittajia, koska osakkeessa tuntuu olevan tilaa nousulle.
Kannattaa muistaa, että kurssilaskulle on yleensä jokin rationaalinen syy. Yhtiön ahdinko ja kurssilasku voi jatkua, ja osakesijoittaja saada nenilleen. Liian usein varsinkin aloitteleva sijoittaja tekee ostopäätöksen kurssimuutoksien perusteella.
”Muutamaan euroon kutistunut osake tuntuu hirveän halvalta. Osake ei ole 50 prosentin alennuksessa, jos se on halventunut 50 prosenttia”, sanoo Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius.
”Kaupassa tuote voi olla tarjouksessa, koska esimerkiksi vaatteella on joku tietty arvo. Osakkeessa tämä ei päde, sillä osakekurssin laskulle on aina joku syy ja sitä täytyy miettiä. Näillä molemmilla yrityksillä on hyvät syyt kurssien putoamiselle. Tämä ei tarkoita sitä, että nämä osakkeet olisivat tarjouksessa”, Rothovius muistuttaa. "
Kirjoitus on suora lainaus Kauppalehden sivuilta osoitteesta: http://www.kauppalehti.fi/omaraha/nain+ryhdyt+osakesaastajaksi+-+10+vinkkia/201212327169
Tarkan markan isän mielipiteet
+ Hyviä vinkkejä etenkin säästämistä ja sijoittamista aloitteleville
-  Mistään äkkirikastumisesta näillä vinkeillä on kuitenkin turha haaveilla
Vinkki: Lue, lue, lue. Kannattaa ruveta opiskelemaan sijoittamista. Paras tapa siihen on lainata kirjastosta sijoituskirjoja. Suosittelen Seppo Saarion, Kim Lindströmin ja Vesa Puttosen kirjoja perusasioiden opetteluun.
Tarkan markan isä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti